İnsanlar kendi gerçeklerini ve hayatın hakikatine ait bilgiyi, cevap arayan soruları ile bulabilirler.
- Kendi gerçeğinizi ve hayatın hakikatini arıyor, ne yaşadığınızı, niçin yaşadığınızı, yaşadığınız şeyleri niye yaşadığınızın yanıtlarını bilmek istiyorsanız mutlaka soru sormalısınız…
Tüm evrensel yönetim sistemi, farkındalığa yatırım yapar. Var oluş döngüsü bilmek ve bilinmek arasında işlevseldir.
- Bu zenginliğe erişebilmek için, öğrenime açık olmalısınız…
İnsandaki donanımsal nitelik, bilmeye ve bilinmeye yönelik olan bu sesiz çağrıyı duyar.
- Duyu merkezinde olan insanın kalbi -midenin beyine açlık sinyali gönderdiği gibi- vicdana arayış sinyalleri gönderir. Vicdan ise aldığı bu sinyalleri ilgili olan hisler arasında dağıtarak geri dönüşümü takip eder. Doğru edinimlerde tatmin, tepkisizlik veya uygun olmayan şeylere yönelik ilgiden rahatsızlık duyar. Bu sese kulak vermelisiniz…
Kendisi ile ilintili bir şekilde var olan her şeyi sezer.
- İnsan yaratılışı itibariyle kâinatın bütünüyle alakadardır. Bu nedenle doğal olarak geniş bir etkileşim alanına sahiptir. Bilinç ve bilinç dışı boyutta gerçekleşen tüm olaylardan gelişmişlik ve kabiliyet frekansına göre uyarıcı titreşimler alır. Bu titreşimler duyusal yönelimlerin enerjisini sağlar. Akılcıl kontrolle yönetilen eğilimler farkındalığın şuurunu oluşturur. Bu oluşumun katkı ve verimliliğini temin edebilmek için, duygularınıza ilintili olduğu dünyayı tanımlamalısınız…
Böylelikle öncelikli olarak, fiziksel yaşam şartlarının doğal bir uyum içinde ihtiyaçları karşılayan işleyişini görür. İlgisini çeken tüm olgu bileşenlerini bilmek meylindedir.
- İnsanın var olduğu ve hayat sürdüğü dünyaya aidiyetini, gözlemleri ile elde ettiği güven verici işlevsellik benimsetebilir. Bu nedenle, duyusal arşivinizi, Makro ve Mikro Kozmosa (Evren ve İnsan) ait teorik ve pratik bilgi ve bilgelik verilerinden beslemelisiniz.
Sualler, ilgi ve merak bileşeninde, kavrama, anlama ve bilme disiplini meydana getirir. Cevap aratıcı zihni iteneklerden olan neden, niçin ve nasıllar, tümsel yaşamı etkileyen niteliğin tanımına yönelik bilinç oluşumuna ait dürtüleridir.
- Söz konusu içtepiler doğru soruyu meydana getirirken somut ve ilkesel değere sahip olmalıdır. Yani sorunun öğrenme niteliği ve kanıtsal özellik taşıması esastır. Tepki ile cevap aramak, algıda direniş ve idrakte güçlük demektir. Bunun için merak ettiğiniz konu ve durumlar hakkında kuşkulu kanaatlerin doğduğu zanlardan uzak durmalı, öncül ve delilsiz yorumlarınızla kendi anlayışınızın önünü kesmemelisiniz.
Hakikat denilen ve asılları kendinde toplayan öz kaynağa erişim, gereksinimlerin harekete geçirdiği irade gücünün ihtiyaçları karşılama sürecindeki aksiyonunu ile sağlanır.
- Çünkü düşüncenin istence dönmesi, istencin bir kuvvetle faaliyete yönelmesinin oluşturduğu bir çekim alanı vardır. Bu çekim nitelik bağlamında nedensellik hareketi ile gerçekleşir. Bu nedenle içsel uyanış ve duyusal canlılığınızı temin ve tesis edecek ihtiyaçlarınızı tespit ederek, reel akışı temin ediniz.
İnsan doğasında yerleşik ve çoklu hislerden meydana gelen duyusal organizasyon, hayatın anlamını ortaya çıkaran yaşamsal fonksiyonları aktive eden bir yapıdadır.
- Bu aktivasyondan olumlu verimli faydalanmak için istekli ve ilgili bir duruş göstermek önemlidir. Çünkü insan ihtiyaçlarının derinliği hakkında bilgi ve istenç sahibi olmasa da, evrensel tedarik zinciri kadim bilgeliğe sahiptir. Ve her kazançlı edinim içtenlik ve liyakat ölçeğine göre aksiyon almaktadır. Sistemsel olan bu plandan faydalanmayı istiyorsanız, kendinize karşı dürüst, isteklerinize karşı da gerçekçi ve ciddi olmalısınız.
Evet, söz konusu işletim sisteminin potansiyel verimliliği görevsizlikle engellenmemelidir.
- Çünkü insanın doğasına uygulanmış mükemmelliğe erişim yolculuğu, var oluşun niteliksel yükümlülüğüdür. Ve bu sonsuz kazançlılık durumu, insanın çabası ile bağlanmıştır. Gayretin insani bir erdemlilik hali olduğunu hatırınızdan çıkarmamalısınız. Amaçsal yoksunluk, kaçınılmaz bir şekilde sonuçsal açıdan yoksulluktur. Olgunlaşmamış benlik kısır döngüsünden ve tatmin beklentisinin pragmatist çöküntüsünden ancak bir gaye sahibi olmakla çıkabilirsiniz.
Eğer insan var oluşsal sorumluluklarını yerine getirmez ise, yaratılış niteliğine ait hakiki insan kimliğinin yitirimi ve buna bağlı olarak değersizliklerin kuşatması altında kalması kaçınılmazdır.
- Çünkü tüm duyusal ölümler, fiziksel ölümler gibi gelir gider dengesinin bozulması ile gerçekleşir. Bu kötü sondan korunmak için, sürekli öğrenme, samimiyet, iyi niyet, tevazu, her şeyin güzel yanını görebilmek, özür dileyebilmek, teşekkür edebilmek, fayda üretebilmek ve farkındalık sahibi olabilmek gibi ölümsüz getirilere sahip değerleri sağlayan alanlara yatırım yapınız.
Unutmayınız ki; insanın cesaret ve özgüvenini eylemsel olarak ortaya koymasını salık veren en önemli gerekçe, kendi varlık keşfine yönelik olan girişim ve bu girişime bağlı gelişim vetireleridir.
Özetle:
- Ben kimim?
- Nereden geliyorum?
- Burada işim ne?
- Buradan nereye gidiyorum?
- Endişelerimin, sevinçlerimin, umutlarımın, kaygılarımın, korkularımın kaynağı nedir?
- Hayatımın başına gelenlerin anlamı nedir?
- Hastalıklar, kayıplar, üzüntüleri, kontrol altına alamadığım yitiklerimin benden beklentisi nedir?
- Karşılaştığım ve etkileşime girdiğim olumlu olumsuz durumlara karşı nasıl tepki vermeliyim?
- Tercihlerimin ve vazgeçişlerimin ölçüsü ne olmalı?
- Kararlarımı neye göre vermeliyim?
- Varlığımı nasıl koruyabilirim? Gibi hayatınızı direkt veya en direkt şekilde ilgilendiren sorularınızı sorun.
Çünkü var olan ve varlığı iddia edilen her şey soru ve sorgulamaya açıktır. Ve cevapları aranmayan sorular, zihinsel ruhsal deformasyona neden olurlar.
Doğruyu aramaktan ve hakikat olanı öğrenmekten asla vaz geçmeyin,
- Çünkü bilgisizlik, duyusal dejenerasyonun davetçisidir.
Sorunlarınızın çözüm arayışını ötelemeyin,
- Çünkü çözümü sonraya bırakılan tüm problemler, kronik kaygılar ve saplantılara dönmek eğilimindedir.
Kanıtsal olmayan şüphe ve çekincelerinizin aklınıza oyun oynamasına izin vermeyin,
- Çünkü delilsiz olasılıklar oyalayıcı ve aldatıcıdırlar.
Sizi saran, düşünce ve duygularınızı yoran ve kendini çaresiz olarak gösteren tüm kurgusal yıpranmaların ümitsizlik dayatmasına aldırmayın,
- Çünkü tüm insani oluşumlar ve etkileşimlerin meydana getirdiği açmazlar ilgi bekleyen yaşamsal unsurlardır.
Girişim eğiliminizi etkilemeye çalışan kaybetme duyusundan çekinmeyin,
- Çünkü kendiniz için yapmayı hedeflediğiniz her şey için ilk ödeyeceğiniz bedel, teşebbüsünüzü cesaretinizle destekleyebilmenizdir.
Amacınız doğrultusunda hareket ederken, kendini gösteren zorlukların karşısından çekilmeyin,
- Çünkü çözümler ve kolaylıklar mücadelenin içindedir. Ve güçlü olmak deneyimsel edimlerle elde edilir. Müsabaka tecrübesi çok olan sporcular başarıya en yakın olanlardır.
İç dünyanıza yolculuk yapmayı alışkanlık haline getirin,
- Çünkü insanın gerçeğini en doğru gösterimle izleyebileceği ayna, kendi özlük aynasıdır.
Tabiatla ve barındırdığı tüm varlıklarla göz göze gelmekten kaçınmayın,
- Çünkü onlar birlikte hayat sürdüğümüz yaşam paydaşlarımızdır…
Murat Safitürk