İnsanların çoğu hedef belirleme düşüncesini, bir başlangıç yapamamaktan sonra aktif kullanır.
Yani durağan durumun bir baskısı söz konusudur. Bu baskıyı ötelemek için hayal duygusuna kaçılır. Hayal ise elinde olan malzemeye göre yola çıkar.
Düşünsel dengenin gelişmediği bir yapı varsa, kurgu kendini ileri savunma ile plansız şekilde öne atar. Farazi bir hedefle ânı absorbe eder.
Daha özel bir anlatımla, yarıncılık yanıltısının hayal oyunları sahne almıştır.
Ancak bu oyun öyle masum bir oyun değildir.
Şöyle ki;
Hayaller kazanılmış ve tanımlanmış gerçeklerle ile hareket ettiğinde üretkendir. Bu üretkenlik hedeflerinde ulaşılabilirliğini denetler. Çünkü proseslerin mantık ve planlama bağlamında ölçülebilirliği nitelik ve sonuç değerlerini oluşturur.
Yoksa hayal etmek, olmayacak şeylerin düşsel avuntusu için kullanılacak bir duyu değildir.
Tam aksine; olması mümkün olan şeylerin akla yaklaştırılması ve işlevsellik dürtüsüne ait enerjinin açığa çıkmasının sağlanmasına yarayan bir duygudur.
Öyle ise insan hayallerin esini ile hedef belirlerken veya ulaşmak istediği hedefleri için hayalinin yardımını kullanırken doğru ve uygulanabilirlik noktasında durmaya özen göstermelidir.
Durumu geçiştirici olarak kullanılan hayallerle oluşturulan hedef kurguları gerçekleşmekten çok uzaktır.
Bu uzaklığın olumsuz yansıması içinde sürekli büyüyen bir ümitsizlik gölgesi bulunur.
Duruma müdahil olan acelecilik, sabırsızlık, tahammülsüzlüğün de desteğini alan verimsizlik, ağırlığını daha da arttırarak, dayanıklılığı kırar, savunma hattına zarar verir.
Zamanla da insan hayal kuramaz hedef oluşturamaz duruma gelir.
Bu boğucu atmosferden çıkmak için öncelikli olarak, küçük adımlarla ulaşılacak hedefler oluşturulmalıdır. Bu hedefler o kadar küçük olmalıdır ki, insanın yıpranmış iradesinin kolayca dokunabilme mesafesinde konumlandırılmalıdır.
Örneğim 24 saatlik bir gün içinde 5-10 dakikalık uygulamalara yönelik zaman planı oluşturmak suretiyle, hedef tespit kabiliyetinin geliştirilmesi, planlı hareket edebilmek becerisinin deneyimlenmesi, başarı hissinin bilinç altına tanımlanması, işlevsellik sinerjisinin motivasyon üretmesi mümkün olacaktır.
Bu nedenle hedef belirlerken, yapılabilirlik oranının yüksekliğini oluşturan sebeplerin başında makuliyet gelmektedir. Mantıklı nedenler ve uygulama argümanlarına sahip olmayan, şartların etkinlik öngörüsü ölçümlenmemiş , işlevsel teknik ve amaç prensipleri kanıksanmamış hiçbir düşünce ve hissin yönlendirmesi ile yola çıkılmaması gerçeği ve gereği doğru bir şekilde anlaşılmalıdır.
Savruk ve şansa dayalı düşleri hedef planında baz almak, milyarda bir ihtimalin imkansızlıklar ile savaşması anlamına gelir.Bu ise insanın kendi dünyasına kurduğu bir tükeniş yerleşkesidir.
Özet:
Her şeyden bağımsız olarak kendi yetkinlik ve kabiliyetlerinizi tanıyın,
Gücünüzün yeteceğine emin olduğunuz küçük hedefler belirleyin,
Planlarınız deforme olmuş hayallerin rastlantısal önermelerinden uzak tutun,
Hiçbir yapı şartının oluşmadığı kurgulara karşı beklenti yorgunluğu içine girmeyin,
Basit ve yerinde uygulamalarla hayal ve hedef erişim merkezlerinizde oluşmuş hasarı giderin,
Minik adımlarla elde ettiğiniz sonuçların onarıcı etkisinden doğan başarı ve mutluluk enerjisini yeni ve makul hedefler oluşturarak besleyin…
Sonuç:
Yaşamınızı iyileştirmek, hayatınızı bir düzen akışı içinde verimli bir yörüngeye sokabilmek için ihtiyaçlarınızı doğru analiz edebilmelisiniz.
Tespit ettiğiniz gereksinimlerinizi giderebilmek için bir amaç ve gerekçeli hedefler belirlemeniz kaçınılmazdır.
Belirlenmiş amacınız ve hedeflerinize ulaşmak için yapacağınız uygulamaların kendi kabiliyet gerçeğinize uygun olmasına özellikle dikkat edin.
Planlarınız dışında olası destek umularına yönelik sürpriz beklentiler içine girmeyin.
Kendi yetenek, yöntem ve gücünüzle hareket etmeye, irade ve istekliliğiniz ortaya koymaya, konum ve kabiliyet gerçeğinizle hedefler oluşturmaya, öz sermayenizle başarmaya ve kazanmaya alışın.
Not:
Büyük hayaller, gaye ve argüman alt yapısının rasyonelliği ile ilintilidir. Devrimsel nitelikte oluşturulan hedefler bireysel tatmin içermez.
Murat Safitürk